Balaton levezető rendszerének korszerűsítése

Események

E menüpontban tájékozódhat a projekttel kapcsolatos eseményekről.

 

 

 

 

 

 

Halfesztivál 2022

A Halfesztivál az ősz egyik legnagyobb Balaton parti kulturális és gasztronómiai rendezvénye, amelynek Siófok főtere ad helyet. A rendezvényen (csaknem) minden a halról szól, a programot főzőversenyek és bemutatók színesítik. Emellett koncertek, gyermekprogramok és kézműves termékek várnak az ide látogatókra. Az idei évben az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma saját rendezvénysátorral jelent meg az eseményen azzal a nem titkolt céllal, hogy a beruházást közelebb hozzák a Siófokon élőkhöz, és esetleg a messzebb vidékről a rendezvényre látogatókhoz.

Több ezer látogató fordult meg minden nap a rendezvényen. Sok érdeklődő megállt a vízügy tájékoztató pontjánál is, ahol délelőtt 10 és este 8 óra között volt lehetőség ismerkedni a projekttel, annak aktualitásaival és a megrendezett programokkal.

A kiállító stand oldalán elhelyezett nagyméretű hálón látható volt a készülő leeresztő zsilip műtárgy látványterve, a sátor belső falán elhelyezett képernyőn pedig az épülő nagyműtárgyakról készített drónfelvétel volt megtekinthető. Az érdeklődők magukkal vihettek egy külön erre a célra készített térképet. A projekt elfogadottságának felmérésére a felnőttek kérdőíveket tölthettek ki, amelyért ajándék jegyzetfüzetet és tollat kaptak. A gyermekek számára is készült játékos kérdőív, a kézműves foglalkozáson pedig balatonos mécsestartót készíthettek, illetve Balaton témájú színezőkkel foglalhatták el magukat.

A látványtervek bemutatása keltette fel leginkább az érdeklődők kíváncsiságát.  A látogatók pozitívan fogadták és ismerték meg a projekt azon részét, hogy a beruházás nem csak vízgazdálkodási célokat szolgál, hanem turisztikai jelentősége is hatalmas – hiszen a megújuló műtárgyak és azok környezete a projektet követően a siófokiak és az ide látogatók számára is nyitott terület lesz.

Az érdeklődőkkel folytatott beszélgetésekből megállapítható, hogy a projektet folyamatosan követi Siófok lakossága és a városba látogatók. A kivitelezés munkálatait napról-napra figyelemmel kísérik. A projekt elfogadottsága pozitív. Rengetegen említették a projekt honlapját (balatonlevezeto.ovf.hu), ahol a kivitelezést bemutató fotókat, videókat rendszeresen megtekintik.

Lakossági fórumot tartottak Siófokon

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése című projekt kapcsán lakossági fórumot tartott 2019. december 3-án.

A rendezvény helyszíne és időpontja:

2019. december 3. 17.00 óra

Siófok Város Önkormányzata – Házasságkötő terem

A meghívó itt letölthető
A Lakossági rendezvényen készült fotók a Galéria menüpont alatt megtekinthetőek.
Kiss Gergely előadása az alábbi linken elérhető. 

 

Projektindító rendezvényt tartottak Siófokon

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése című projekt kapcsán nyitórendezvényt tartott 2019. október 9-én.

Az eseményen köszöntőt mondott Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Korompay Attila vezető tervező a Térhálózat Design Kft-től, Benedek András projekt főtervező az SBS-KOMIR Kft-től, valamint a kivitelező konzorcium SC Siófok Konzorcium képviseletében Gelencsér Balázs a STRABAG Építőipari Zrt. területi igazgatója.

A rendezvényen bemutatott látványtervek a Galéria menüpont alatt megtekinthetőek.

Sajtónyilvános lakossági rendezvényre került sor szeptember 12-én

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése című projekt kapcsán lakossági rendezvényt tartott a Hotel Azúrban.

A rendezvény helyszíne és időpontja:

Siófok, 2018. szeptember 12. 15.00 óra

Hotel Azúr, Erkel Ferenc u. 2/C

 

A meghívó itt letölthető

A Lakossági rendezvényen készült fotók a Galéria menüpont alatt megtekinthetőek.

Varga György előadása az alábbi linken elérhető. 

 

A rendezvény programja a következő volt:

14:30 – 15:00 REGISZTRÁCIÓ
15:00 – 15:05 KÖSZÖNTŐ
15:05 – 16:20 TÁJÉKOZTATÓ ELŐADÁSOK
– Gondolatok a Balaton vízjárásáról, vízháztartásáról és vízszintszabályozásáról – Varga György, Országos Vízügyi Főigazgatóság
– A Balaton vízszintszabályozása, módosítás hatásai – Tombácz Endre, ÖKO Zrt.
– „Mi a jó Balaton?” – Fülöp Bence OVF-Balaton Munkacsoport
16:20 – 16:50 KÉRDÉSEK, HOZZÁSZÓLÁSOK
16:50 – 17:00 ESEMÉNY LEZÁRÁSA

Lakossági fórumot tartottak Siófokon

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) konzorciumi együttműködésében megvalósuló „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” című projekt előrehaladásának ismertetésére lakossági fórumot tartott a kedvezményezett Konzorcium. A fórumon a siófoki önkormányzat képviseletében Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester asszony köszöntötte a megjelenteket és kiemelte a projekt időszerűségét és hasznosságát Siófok város és a Sió menti települések szempontjából. Ezt követően a kedvezményezett Konzorcium részéről Oláh Zoltán osztályvezető ismertette a Balatont érintő, a 2014-2020 európai uniós pénzügyi elszámolási időszakban a KEHOP pályázati konstrukcióban megvalósuló és már folyamatban lévő fejlesztéseket, illetve a jelenleg még előkészítés alatt álló további fejlesztéseket. Majd pedig a Sió Zsilip 2016 Konzorcium tervezői, Rosza Péter és Benedek András tájékoztatták a megjelent érdeklődőket a projekt keretében tervezett, a nagyműtárgyakat és a Sió-csatornát érintő fejlesztésekről. Korompay Attila építész a nagyműtárgyak környezetében tervezett tájépítészeti megoldásokat ismertette, amelyek lehetővé teszik a nagyműtárgyak „megnyitását” a közösségi élet számára, és amelyekhez kapcsolódóan a későbbiekben további önkormányzati fejlesztések valósíthatók meg. Ezt követően az előadók és a kedvezményezett képviseletében Dr. Csonki István igazgató válaszoltak a megjelentek részéről feltett kérdésekre.

Az itt elhangzott előadások felhasználóbaráttá tett és online megjelenítésre alkalmasabb formába öntött változatait itt tekinthetőek meg:
 – Balatont érintő projektek 
 – Nagyműtárgyak
 – Sió csatorna
 – Tájépítészet

A lakossági fórum helyszíne és időpontja:

 

Siófok, 2018. április 26. 17.00 óra Siófok Város Önkormányzata, Házasságkötő terme

A meghívó itt letölthető

A Lakossági Fórumon készült fotók a Galéria menüpont alatt megtekinthetők

A rendezvényeken részt vett:

Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester, Siófok

Dr. Csonki István igazgató, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Oláh Zoltán osztályvezető, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Rosza Péter tervező, Sió Zsilip 2016 Konzorcium

Benedek András tervező, Sió Zsilip 2016 Konzorcium

Korompay Attila építész, Sió Zsilip 2016 Konzorcium megbízottja

A rendezvény programja a következő volt:

16:30 – 17:00  Előadók, vendégek fogadása

17:00 – 17:05  Köszöntő, az előadók bemutatása

17:05 – 17:15  KDTVIZIG prezentáció

17:15 – 18:05 Sió Zsilip 2016 Konzorcium prezentációi

Sió- csatornát érintő beavatkozások

Tájépítészeti elemek

Nagyműtárgyak rekonstrukciója

18:05 – 18:50 Kérdések, hozzászólások

18:50 – 19:15 Esemény zárása